ΝΕΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τι γνωρίζουμε – Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Από: | Tags: , , , , , , , , , , , , | Σχόλια: 0 | 9 Μαΐου, 2022

Ασυνήθιστη αύξηση περιστατικών ηπατίτιδας σε παιδιά διαπιστώθηκε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου στην Αγγλία και τη Σκωτία προκαλώντας ανησυχία στην ιατρική κοινότητα και τους γονείς. Ύποπτα κρούσματα ηπατίτιδας έχουν ήδη καταγραφεί και σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Δανίας της Ολλανδίας και του Ισραήλ σημαίνοντας παγκόσμιο συναγερμό. Το γεγονός μάλιστα ότι σε κάποια παιδιά η βαρύτητα της νόσησης ήταν τόσο μεγάλη που οδήγησε σε μεταμόσχευση ήπατος θορύβησε ακόμη περισσότερο τους γονείς.

Η αύξηση στα περιστατικά ηπατίτιδας δεν φαίνεται να οφείλεται σε τοξικά αίτια ούτε στους συνήθης ιούς που προκαλούν ηπατίτιδα (ιοί ηπατίτιδας Α,B,C,D και Ε ) καθότι αποκλείστηκε η παρουσία τους σε αυτά τα περιστατικά .

Τα σενάρια για το φαινόμενο της αύξησης των κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδία είναι πολλά και προς το παρόν διερευνώνται.

Αδενοϊοί.

Η παρουσία του αδενοϊού F41 σε ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών με οξεία ηπατική νόσο οδήγησε στην υπόθεση ότι μπορεί να αποτελεί το πιθανό αίτιο. Αν και οι αδενοϊοί προκαλούν συνήθως συμπτώματα κοινού κρυολογήματος , στο παρελθόν έχουν ενοχοποιηθεί για ηπατίτιδες. Τα περιστατικά ,ωστόσο, αφορούσαν στην πλειονότητά τους ανοσοκατεσταλμένα παιδιά.

Κοινωνική αποστασιοποίηση.

Κατά τη διάρκεια των lockdown παιδιά νεαρής ηλικίας περιόρισαν πολύ τις επαφές τους με άλλα παιδιά, γεγονός που μείωσε σε μεγάλο βαθμό την έκθεσή τους σε παθογόνα (μεταξύ των οποίων και οι αδενοϊοί). Με τον τερματισμό των lockdown για την COVID-19, παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση στα περιστατικά λοιμώξεων της παιδικής ηλικίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί εν μέρη να δικαιολογηθεί και η αύξηση των περιστατικών ηπατίτιδας .Είναι χαρακτηριστικό ότι τα βαριά περιστατικά αφορούν κυρίως πολύ μικρές ηλικίες με ελάχιστη προηγούμενη έκθεση σε παθογόνα.

Προηγηθήσα COVID λοίμωξηνέο παθογόνο;

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται και άλλες θεωρίες, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο η COVID-19 να αποδυνάμωσε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευάλωτα σε άλλες λοιμώξεις. Ο WHO δεν αποκλείει επίσης το ενδεχόμενο να ενοχοποιείται μία άλλη, μέχρι σήμερα άγνωστη τοξίνη ή κάποιο νέο στέλεχος ιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών για τα οποία δεν εγκρίθηκε ακόμη κάποιο εμβολιαστικό σχήμα οπότε δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των περιστατικών αυτών και των εμβολίων για τον Covid-19.

Μέχρι να αποσαφηνιστεί η παθογένεια της ηπατικής φλεγμονής, αυτό που συστήνεται είναι ψυχραιμία και επαγρύπνηση.

Αν και η συχνότητα εμφάνισης της ηπατίτιδας είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με άλλες χρονιές, παραμένει πολύ μικρή η πιθανότητα να εμφανίσει ηπατική φλεγμονή ένα παιδί. Επίσης αναφέρεται ότι στο 80% των περιπτώσεων η πορεία της νόσησης είναι πολύ ήπια και τα παιδιά πάνε καλά.

Ωστόσο δεν θα πρέπει οι γονείς να υποτιμήσουν σημεία και συμπτώματα που θα τους σπρώξουν να αναζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση αυτών των περιπτώσεων συμβάλλει ριζικά στο να μην έχουμε κακή έκβαση στη νόσηση των παιδιών.

Τέτοια σημεία και συμπτώματα είναι:

  • Παρατεταμένοι εμετοί και διάρροιες.

  • Κνησμός που δεν σχετίζεται με εξάνθημα ή τσίμπημα εντόμου.

  • Αποχρωματισμός κοπράνων (κόπρανα σαν στόκος).

  • Υπέρχρωση ούρων (ούρα σαν κονιάκ).

  • Ίκτερος (κιτρίνισμα στο άσπρο του ματιού του παιδιού αρχικά και στο δέρμα στη συνέχεια).

Ο εργαστηριακός έλεγχος μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία ηπατίτιδας σε ένα παιδί με τον έλεγχο γενικών δεικτών φλεγμονής αλλά και με την μέτρηση ηπατικών ενζύμων και χολοχρωστικών, που θα εμφανιστούν σημαντικά αυξημένα.

Ο έλεγχος για την παρουσία του αδενοϊού F41, αν και γίνεται στη χώρα μας, έχει κυρίως επιδημιολογική χρησιμότητα σε δεύτερο χρόνο και δεν συμβάλλει ιδιαίτερα στην αρχική διάγνωση, καθώς ο ιός επιπολάζει σε σημαντικό μέρος του παιδιατρικού πληθυσμού ούτως ή άλλως.