ΝΕΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ενδοκρινολογία και παθήσεις

Από: | Tags: , , | Σχόλια: 0 | 22 Νοεμβρίου, 2019

Ενδοκρινολογία είναι η επιστήμη που μελετά την λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, μικρών οργάνων δηλαδή, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σώματος και χαρακτηρίζονται από την παραγωγή ορμονών.

Τι είναι το Ενδοκρινικό Σύστημα

Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα σύνθετο σύστημα αδένων και  αποτελείται από:

  • Υπόφυση
  • Υποθάλαμος
  • Επίφυση
  • Θυρεοειδής (& παραθυρεοειδής) αδένας
  • Θύμος αδένας
  • Επινεφρίδια
  • Πάγκρεας
  • Ωοθήκες
  • Όρχεις

Οι αδένες αυτοί με τις ουσίες που εκκρίνουν,  τις ορμόνες,  ελέγχουν και  συντονίζουν    πολλές  δραστηριότητες του οργανισμού.

Διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν στην κακή λειτουργία  πολλών  συστημάτων του οργανισμού με επιπτώσεις    όπως από   την καρδιά  και τα αγγεία, τον μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων, της ανάπτυξης του παιδιού, της αναπαραγωγικής ικανότητας ανδρών και γυναικών, διαταραχές της εμμηνορρυσίας, ακμής,  διαταραχές   των οστών, κλπ.

 

 

Ο ρόλος των ορμονών

Οι ορμόνες που παράγονται από τους ενδοκρινείς αδένες είναι το μέσο με το οποίο ο οργανισμός συντονίζει τη λειτουργία όλων των κυττάρων, οργάνων και των συστημάτων του σώματος.

Οι ορμόνες μετά την παραγωγή τους, εκκρίνονται στην συστηματική κυκλοφορία και φτάνουν σε όλα τα όργανα, αλλά αλληλοεπιδρούν με συγκεκριμένα από αυτά (όργανα στόχοι), ρυθμίζοντας μεταξύ των άλλων και την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό, την αναπαραγωγή, τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, την προσαρμογή του οργανισμού σε αλλαγές εξωτερικών συνθηκών και σε μεγάλο βαθμό την διάθεση και τον ψυχισμό.

 

Διαφορές

Οι διαφορές στις ενδοκρινολογικές διαταραχές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι  αυτές που αφορούν το αναπαραγωγικό σύστημα , όπως π.χ. δεν υπάρχει το αντίστοιχο της εμμηνόπαυσης στους άντρες, αλλιώς είναι οι ίδιες με διαφορά σε συχνότητα.
Παθήσεις του θυρεοειδούς είναι 5-10 φορές πιο συχνές στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες και η οστεοπόρωση περίπου 8 φορές πιο συχνή στις γυναίκες.

 

Τι Κάνει Ένας Ενδοκρινολόγος;

Ενδοκρινολόγος, είναι ο γιατρός που έχει αποκτήσει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις καθώς και την επαγγελματική επάρκεια και ικανότητα για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των  παθήσεων των ενδοκρινών αδένων,  δηλαδή τα προβλήματα των ορμονών.

Το πεδίο που καλύπτεται από την Ενδοκρινολογία είναι ευρύτατο και ένας βραχύς κατάλογος παθήσεων που εμπίπτουν σε αυτό είναι:

  1. Σακχαρώδης Διαβήτης (παιδιών, εφήβων και ενηλίκων)
  2.  Υπερχοληστεριναιμίες
  3. Παθήσεις του θυρεοειδούς
  4. Διαταραχές του Ασβεστίου
  5. Δαταραχές της εμμηνορρυσίας (εφηβείας, ενήλικων γυναικών, και της κλιμακτηρικής περιόδου  της ζωής της γυναίκας)
  6. Εμμηνόπαυση και Ορμονική Θεραπεία Υποκατάστασης
  7. Οστεοπόρωση
  8. Ακμή –Υπερτρίχωση (κοριτσιών, ενηλίκων γυναικών)
  9. Στειρότητα (ανδρός, γυναίκας)
  10. Διαταραχές εφηβείας ( πρώιμη ή καθυστερημένη)
  11. Διαταραχές σωματικής ανάπτυξης (κοντό ανάστημα)
  12. Διαταραχές φύλου, κλπ.