ΝΕΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Διαιτητικές Οδηγίες για Υπερλιπιδαιμία

Από: | Tags: , | 24 Μάιος 2017

Για την μείωση των λιπιδίων απαιτείται συνδυασμός άσκησης, απώλειας βάρους και αλλαγής των διαιτητικών συνηθειών. Υπάρχουν πολλές μελέτες που συμπεραίνουν πως ο συνδυασμός αυτός ελαττώνει τη θνητότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Δεν επιτρέπεται να καταναλώνετε:

  • Χοιρινό, συκώτι, λουκάνικα από χοιρινό, μπέικον
  • Αστακό, γαρίδες, καραβίδες, μύδια
  • Χήνα, πάπια
  • Βούτυρο, μαργαρίνη με στερεά κορεσμένα έλαια
  • Γάλα και γιαούρτι με πολλά λιπαρά, κρέμα γάλακτος, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι
  • Γλυκά, τηγανητές πατάτες, σάλτσες

Μπορείτε να καταναλώνετε με μέτρο:

  1. Άπαχο κρέας, μοσχάρι
  2. Γάλα και γιαούρτι μέχρι 2% λιπαρά.
  3. Κίτρινα τυριά με λιγότερο από 20% λιπαρά
  4. 1 με 2 αυγά την εβδομάδα, ελιές, ξηρούς καρπούς, σολωμό.
  5. Περιορίστε την κατανάλωση σε οινοπνευματώδη ποτά, (αποφύγετέ την σε περίπτωση που έχετε ανεβασμένα τριγλυκερίδια).

Τρόφιμα που επιτρέπεται να καταναλώνετε:

  1. Κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς πέτσα, κουνέλι, κυνήγι
  2. Ψάρια
  3. Γάλα και γιαούρτι με 0-1% λιπαρά
  4. Ψωμί (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως)
  5. Δημητριακά, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, όσπρια
  6. Λαχανικά, φρούτα
  7. Ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο, μαργαρίνη
  8. Καφέ, τσάι