Διαιτητικές Οδηγίες για Υπερλιπιδαιμία
Για την μείωση των λιπιδίων απαιτείται συνδυασμός άσκησης, απώλειας βάρους και αλλαγής των διαιτητικών συνηθειών. Υπάρχουν πολλές μελέτες που συμπεραίνουν πως ο συνδυασμός αυτός ελαττώνει τη θνητότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Δεν επιτρέπεται να καταναλώνετε:
- Χοιρινό, συκώτι, λουκάνικα από χοιρινό, μπέικον
- Αστακό, γαρίδες, καραβίδες, μύδια
- Χήνα, πάπια
- Βούτυρο, μαργαρίνη με στερεά κορεσμένα έλαια
- Γάλα και γιαούρτι με πολλά λιπαρά, κρέμα γάλακτος, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι
- Γλυκά, τηγανητές πατάτες, σάλτσες
Μπορείτε να καταναλώνετε με μέτρο:
- Άπαχο κρέας, μοσχάρι
- Γάλα και γιαούρτι μέχρι 2% λιπαρά.
- Κίτρινα τυριά με λιγότερο από 20% λιπαρά
- 1 με 2 αυγά την εβδομάδα, ελιές, ξηρούς καρπούς, σολωμό.
- Περιορίστε την κατανάλωση σε οινοπνευματώδη ποτά, (αποφύγετέ την σε περίπτωση που έχετε ανεβασμένα τριγλυκερίδια).
Τρόφιμα που επιτρέπεται να καταναλώνετε:
- Κοτόπουλο και γαλοπούλα χωρίς πέτσα, κουνέλι, κυνήγι
- Ψάρια
- Γάλα και γιαούρτι με 0-1% λιπαρά
- Ψωμί (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως)
- Δημητριακά, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, όσπρια
- Λαχανικά, φρούτα
- Ελαιόλαδο, καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο, μαργαρίνη
- Καφέ, τσάι