ΝΕΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις του δέρματος: τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Από: | Tags: , , , | Σχόλια: 0 | 7 Ιουλίου, 2017

Οι σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις του δέρματος αποτελούν τον πονοκέφαλο τον γονέων κάθε καλοκαίρι. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Τι είναι ο σταφυλόκοκκος;

O  χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) είναι ένα μικρόβιο που μπορεί να βρίσκεται στο δέρμα πολλών παιδιών και ενηλίκων, χωρίς να προκαλεί προβλήματα (φορείς σταφυλόκοκκου). Υπολογίζεται ότι 20% του υγιούς πληθυσμού έχει μόνιμη φορεία και 60% διαλείπουσα . Η συχνότερη εστία αποικισμού από σταφυλόκοκκο είναι η πρόσθια ρινική κοιλότητα, μπορεί να απομονωθεί ωστόσο και από άλλες περιοχές του δέρματος. Παρότι ο μηχανισμός αποικισμού δεν είναι απόλυτα γνωστός, υπάρχει μια σειρά προδιαθεσικών παραγόντων που ευνοούν αυτή τη διαδικασία, όπως η μικρή ηλικία, η πρόσφατη χρήση αντιβιοτικών, κάποιο χρόνιο νόσημα και άλλοι παράγοντες όπως: συγχρωτισμός, σπορ επαφής, κακές συνθήκες υγιεινής, εποχικότητα (καλοκαιρινοί μήνες), δήγματα εντόμων.

Υπό ορισμένες συνθήκες, ο σταφυλόκοκκος που «ζει ήσυχα» στο δέρμα, μπορεί να «φουντώσει» και να προκαλέσει λοίμωξη .Τέτοιες συνθήκες είναι : οι τραυματισμοί του δέρματος π.χ. από γρατζουνιές ή  τσιμπήματα εντόμων, η παρουσία εκζέματος που καθιστά το δέρμα ευαίσθητο, ξηρό και τραυματισμένο από το ξύσιμο, καθώς επίσης  η ζέστη και η υγρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πώς μεταδίδεται ο σταφυλόκοκκος;

  • από επιφάνειες και αντικείμενα, που έχουν μολυνθεί με σταφυλόκοκκο
  • από την επαφή με άλλα παιδάκια που έχουν σταφυλοκοκκική δερματική λοίμωξη
  • από τη συχνή επαφή με κάποιον φορέα σταφυλόκοκκου

Οι πιο συχνές λοιμώξεις που προκαλούνται στο δέρμα είναι:

  • η θυλακίτιδα (σπυράκι με πύον),
  • το μολυσματικό κηρίο ( το παιδί έχει πολλές βλάβες στο δέρμα του με κιτρινωπό λέπι που κολλάει πάνω στην υγρή βλάβη),
  • ο δοθιήνας, (μοιάζει με ένα μεγάλο βαθύ σπυράκι με πύον)
  • η κυτταρίτιδα (έντονη πιο βαθιά φλεγμονή όπου το δέρμα φαίνεται κόκκινο, πρησμένο και πονάει),
  • το σύνδρομο τοξικού σοκ (σοβαρή κατάσταση με πυρετό και εξάνθημα).

Πώς θεραπεύεται ο σταφυλόκοκκος;

Ο γιατρός μπορεί να διακρίνει εάν πρόκειται για σταφυλοκοκκική δερματική λοίμωξη. Μπορεί να πάρει καλλιέργεια και να δώσει την απαραίτητη αντιβιοτική θεραπεία. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να διερευνηθεί και η φορεία στο περιβάλλον του παιδιού, ειδικά στις περιπτώσεις  που εμπλέκονται ανθεκτικοί σταφυλόκοκκοι (MRSA). Εάν η δερματική βλάβη είναι μικρή, αρκεί η τοπική εφαρμογή αντιβιοτικής κρέμας, εάν οι βλάβες είναι πολλές, μεγάλες και διάσπαρτες στο σώμα του παιδιού πρέπει να ληφθεί αντιβίωση από το στόμα.  Σπάνια, και εάν το παιδί έχει πυρετό, μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία.

 Μετά τη θεραπεία, μπορεί να το παιδί να ξαναπάθει δερματική λοίμωξη;

Αυτό συμβαίνει όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής, υπάρχει κάποιος φορέας στο στενό  οικογενειακό περιβάλλον πχ αδερφάκι ή γονέας ή όταν το αντιβιοτικό δεν κατάφερε να «σκοτώσει» το σταφυλόκοκκο εντελώς, επειδή αυτός ανήκει στα ανθεκτικά στελέχη (MRSA).

Τι πρέπει να προσέχουμε για να μην πάθει το παιδί μας δερματική λοίμωξη από σταφυλόκοκκο;

Η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι το καλύτερο μέτρο για την πρόληψη των δερματικών λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο. Το καλό πλύσιμο των χεριών, η χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής, το κόψιμο των νυχιών, η ενυδάτωση του δέρματος των παιδιών, η αποφυγή της στενής επαφής με τραύματα άλλων παιδιών και η προστασία από τα τσιμπήματα των εντόμων με εντομοαπωθητικά και κατάλληλο ρουχισμό, είναι μέτρα που σίγουρα  βοηθούν στην αποφυγή τους.

Τα παιδιά ή τα άτομα που έχουν δερματική λοίμωξη, θα πρέπει  να λαμβάνουν τη σωστή θεραπεία και να καλύπτουν τις ανοικτές πληγές τους όταν χρειάζεται να συνευρίσκονται με άλλους ανθρώπους. Εκπαίδευση στη  χρήση χωριστών πετσετών, οδοντόβουρτσας και οικιακών σκευών μεταξύ των μελών της οικογενείας, καθημερινό μπάνιο με ζεστό νερό συχνή αλλαγή σκεπασμάτων καθώς και μπάνιο με ελαφριά αντισηπτικά διαλύματα βοηθούν όχι μόνο στη θεραπεία αλλά και στην εκρίζωση του μικροβίου από τους αποικιστές.