ΝΕΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Νοέμβριος: Mήνας Σακχαρώδη Διαβήτη

Από: | Tags: | Σχόλια: 0 | 20 Νοεμβρίου, 2017

Ο Νοέμβριος είναι  ο μήνας ευαισθητοποίησης για την νόσο του σακχαρώδη διαβήτη.

Ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ορίστηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (I.D.F. – International Diabetes Federation) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O. – World Health Organization) η 14 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την ημερομηνία γέννησης του Frederick Banting, του επιστήμονα που ανακάλυψε την ινσουλίνη και αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε γύρω από τις συνέπειες αυτής της σύγχρονης μάστιγας.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά:

  • 1994: ο παγκόσμιος αριθμός ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη ήταν περίπου 99 εκατομμύρια
  • 2015 :ο αριθμός αυτός έφτασε τα 415 εκατομμύρια
  • Ακόμη πιο απαισιόδοξη είναι η πρόβλεψη για το μέλλον…

Στη χώρα μας υπολογίζεται πως πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη περίπου 600.000 άνθρωποι. Η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο Δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου 2, γεγονός που αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Είναι ένα σύνδρομο ετερογενές και πολυπαραγοντικό που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, η οποία οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης (πλήρη ή μερική), σε ελάττωση της βιολογικής δραστικότητάς της στους περιφερικούς ιστούς ή και στα δύο.

Σύμφωνα με το CDC διακρίνονται τρεις κύριες μορφές της νόσου:

  • Ο ΣΔ τύπου 1, ή ο παλαιότερα λεγόμενος ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης (insulin-dependent) εμφανίζεται κατά κανόνα σε άτομα νεαρής ηλικίας. Αυτός ο τύπος διαβήτη προκαλείται από την αδυναμία των παγκρεατικών κυττάρων να παράγουν ινσουλίνη.
  • Ο ΣΔ τύπου 2 ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικα άτομα. Ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη έχει παρατηρηθεί ότι παρουσιάζει ένα βαθμό κληρονομικότητας, ο οποίος σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως η έλλειψη φυσικής άσκησης και η παχυσαρκία επιτείνει την εκδήλωση του.
  • Ο ΣΔ της κύησης εμφανίζεται περίπου στο 5% του συνόλου των κυήσεων αλλά εξαφανίζεται με τη λήξη της εγκυμοσύνης .

Η κύρια έκφραση του σακχαρώδους διαβήτη είναι η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.Τα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη περιλαμβάνουν συχνή διούρηση, υπερβολική αίσθηση δίψας και πείνας, απότομη απώλεια βάρους,υπερβολική κόπωση, ελλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης, εμέτους και στομαχικό πόνο, αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή μουδιάσματος στα άκρα, συχνές λοιμώξεις, πληγές που αργούν να επουλωθούν.Τα συμπτώματα αυτά, ωστόσο, μπορεί να είναι ήπια ή να μην υπάρχουν καν σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος η οποία, όχι άδικα, έχει χαρακτηριστεί ως “σιωπηλός δολοφόνος’’ για τις πολλές και σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην υγεία (νεφρική νόσος, βλάβες του αμφιβληστοειδή, καρδιαγγειακά προβλήματα, στυτική δυσλειτουργία, βλάβες των νεύρων μέχρι και ακρωτηριασμός).

Όλα αυτά, βέβαια, μπορούν στις μέρες μας να αντιμετωπιστούν. Η γνώση, η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπευτική προσέγγιση σώζουν ζωές.