ΝΕΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Βιταμίνες και Διατροφή

Από: | Tags: | Σχόλια: 0 | 6 Μαΐου, 2017

Η έλλειψη βιταμινών είναι σπάνια σε άτομα με ισορροπημένη διατροφή. Οι σύγχρονοι ωστόσο, ρυθμοί ζωής και τα επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε αρκετές περιπτώσεις σε διατροφικές ελλείψεις αναφορικά με τις τόσο απαραίτητες για πολλές βιολογικές διεργασίες του οργανισμού βιταμίνες. Οι ελλείψεις  αποκαλύπτονται,  συνήθως, από  χαρακτηριστικά συμπτώματα και μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά με αλλαγές στο καθημερινό διαιτολόγιο είτε με λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Βιταμίνη Α

Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα μάτια, στα οστά, ξηροδερμία, δερματικές παθήσεις καθώς και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις. Πλουσιότερες πηγές από τη διατροφή είναι: Συκώτι, αυγά, κίτρινα φρούτα και λαχανικά, σκούρα πράσινα φρούτα και λαχανικά, πλήρες γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη D

Απαραίτητη για τη ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου, η βιταμίνη D χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την αυξημένη αντίσταση σε ορισμένες ασθένειες. Η βιταμίνη D έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί ,επίσης, να παίξει ρόλο στη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας και στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να συνθέτει τη βιταμίνη D, όταν βγαίνουμε στον ήλιο. Πλουσιότερες πηγές από τη διατροφή είναι: Σολομός, σαρδέλες, ρέγγες, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D , κρόκοι αυγών .

Σύμπλεγμα βιταμινών Β
Β3, Β2, Β12

Γωνιακή χειλίτιδα, στοματικές άφθες, αίσθημα καύσου στη γλώσσα είναι κάποια από τα συμπτώματα τις έλλειψης αυτής της ομάδας βιταμινών. Η έλλειψη της νιασίνης, σχετίζεται επίσης και με συμπτώματα κόπωσης – κατάθλιψης. Βρίσκονται στο κοτόπουλο, τη μαγιά, το ρύζι το σολομό και στα φιστίκια.

Βιταμίνες Β12, Β6, Β9

Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει μουδιάσματα και κράμπες στα άκρα. Τροφές πλούσιες σε αυτές είναι το αυγό το συκώτι, το σπανάκι τα παντζάρια τα οστρακοειδή και η μαγιά μπύρας.

Βιταμίνη Β7

Απαραίτητη για γερά μαλλιά. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα στο πρόσωπο και τριχόπτωση.Μπορούμε να τη βρούμε κυρίως στον κρόκο αυγών, συκώτι, μη-αποφλοιωμένο ρύζι, μαγιά μπύρας, πλήρη δημητριακά, σαρδέλες και όσπρια.

Βιταμίνη C

Βιταμίνη απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, της καρδιάς καθώς και της ψυχολογικής διάθεσης. Βρίσκεται κυρίως στα πορτοκάλια, στο ακτινίδιο, στη φράουλα αλλά και στο μπρόκολο, το κουνουπίδι τη ντομάτα και τις πράσινες πιπεριές.

Βιταμίνη Ε

Χρόνια έλλειψή της θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση κακοηθειών και παθήσεων της καρδιάς. Περιέχεται στα  αυγά, τα φύτρα σιταριού και στα φυλλώδη λαχανικά.