Χρήσιμες Πληροφορίες

Etharums ser quidem rerum facilis dolores nemis omnis fugats vitaes nemo minima rerums unsers sadips amets.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑ

Στα πλαίσια ενός προληπτικού ελέγχου ή της διερεύνησης μίας ασθένειας , ίσως χρειαστεί το παιδί σας να κάνει κάποιες εξετάσεις. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τον φυσικό πόνο και τη δυσφορία και να ανταπεξέλθει σε μια αιμοληψία μειώνοντας την ανησυχία και τους φόβους του.

  • Εξηγήστε στο παιδί την διαδικασία της αιμοληψίας και τους λόγους που γίνεται.
  • Προβάρετε τη διαδικασία στο σπίτι με το παιδί, προτείνετε του να κάνει το ίδιο με κάποιο αρκουδάκι.
  • Δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί στην ιδέα ότι κάποιος άνθρωπος θα το αγγίξει.
  • Εξηγήστε στο παιδί πόσο χρόνο θα διαρκέσει η αιμοληψία και συσχετίστε το μέγεθος του πόνου (αυτό που φοβάται και μεγαλοποιεί) με κάτι γνωστό.
  • Μην μεταδίδετε την ανησυχία σας στο παιδί. Η αιμοληψία είναι κάτι απλό. Ακόμα και στις δύσκολες περιπτώσεις η ηρεμία βοηθάει.
  • Χορηγήστε του αρκετά υγρά από το προηγούμενο βράδυ.
  • Υποσχεθείτε του μία ανταμοιβή, έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΑΚΧΑΡΟΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ

Υιοθετήστε έναν υγειϊνό τρόπο ζωής.

Τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα γεύματά σας χρειάζεται να είναι μικρά, τακτικά και ομοιόμορφα κατανεμημένα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Διατηρήστε σταθερό το σωματικό σας βάρος.

 

Επιλέξτε μία ήπια μορφή σωματικής άσκησης και ασκηθείτε τακτικά.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΤΕ:

  • Βασίζετε τα γεύματά σας σε υδατανθρακούχες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως ολόσπορο  ψωμί και δημητριακά, φασόλια, φακές, αμυλούχα λαχανικά (π.χ. Πατάτες).
  • Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά.
  • Επιλέγετε πρωτεϊνούχες τροφές με χαμηλότερα λιπαρά όπως άπαχο κρέας, κοτόπουλο χωρίς την πέτσα, ψάρι και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.
  • Προτιμήστε τροφές χαμηλότερων λιπαρών (ιδιαίτερα χαμηλότερων κορεσμένων λιπαρών). Τρώτε:λάδια όπως του ηλίανθου, της σόγιας, της ελιάς και ξηρούς καρπούς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ:

  • Περιορίστε τα: ολόπαχο γάλα, λιπαρό κρέας, βούτυρο, τυριά, επεξεργασμένα τρόφιμα και έτοιμα φαγητά. Αποφύγετε τα τηγανητά φαγητά.
  •   Περιορίζετε τις τροφές με υψηλές ποσότητες ζάχαρης ή/και λιπαρών

( αναψυκτικά, καραμέλες, σοκολάτα, κέικ, μπισκότα και πάστες/γλυκίσματα/πίτες).

  • Περιορίστε το αλάτι.
  • Προσέξτε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Αν πίνετε,

συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πόσο και κάθε πότε μπορείτε να πίνετε.

Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε διατροφολόγο προκειμένου να ακολουθήσετε μία πιο εξατομικευμένη δίαιτα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΓΙΑ MAYER ΚΟΠΡΑΝΩΝ

Προετοιμασία εξεταζομένου: Η δοκιμασία δεν επηρεάζεται από τη διατροφή, δεν απαιτείται ειδική δίαιτα. Τα δείγματα δεν θα πρέπει να συλλέγονται σε ασθενείς με αιμορροΐδες ή γυναίκες  κατά τη διάρκεια, 3 ημέρες πριν ή μετά της εμμήνου ρύσεως και  αν υπάρχει ορατό αίμα στη λεκάνη της τουαλέτας ή στα ούρα. Για να αυξηθεί η πιθανότητα ανίχνευσης αίματος, οι ασθενείς θα πρέπει να δοκιμάσουν να συλλέξουν τρία διαφορετικά δείγματα κοπράνων σε τρεις διαφορετικές ημέρες.

Δείγμα: Απαιτείται ποσότητα 8-10 g  τυχαίου δείγματος διαμορφωμένων κοπράνων που συλλέγονται σε καθαρό  πλαστικό δοχείο χωρίς συντηρητικό. Για να αποφευχθεί η ανίχνευση σχετιζόμενου με τα ούρα αίματος στο τεστ, τα δείγματα κοπράνων δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με ούρα (Αποξηραμένα δείγματα κοπράνων – μη αποδεκτά).

Φύλαξη-προσκόμιση στο εργαστήριο: Σε θερμοκρασία 15-25°C (δωματίου) σε σκιερό μέρος, το δείγμα παραμένει σταθερό για 7 ημέρες τουλάχιστον, αρκεί να είναι σε κλειστό δοχείο και να μην αποξηραθεί. Συνίσταται η προσκόμιση στο εργαστήριο το ταχύτερο δυνατόν.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΥΠΟ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Διάφορες καταστάσεις μπορούν να κάνουν το αίμα να σχηματίζει θρόμβους. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας γιατί οι θρομβώσεις μπορούν να σταματήσουν την ροή του αίματος στην καρδιά ή στον εγκέφαλο. Tα από του στόματος αντιπηκτικά φάρμακα κάνουν το αίμα να πήζει βραδύτερα αναστέλλοντας τη δράση της βιταμίνης K, η οποία χρησιμοποιείται από το συκώτι για τη σύνθεση μερικών παραγόντων πήξης. Mε την αντιπηκτική αγωγή θέλουμε να μειώσουμε την ικανότητα του αίματος να πήζει σε τέτοιο βαθμό ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της θρόμβωσης αλλά και να μην προκληθεί αιμορραγία.

Aπαιτείται ακριβής ρύθμιση της αντιπηκτικής σας αγωγής από υπεύθυνο ιατρό αλλά και γνώση και τήρηση από τον ασθενή όλων των οδηγιών. H δοσολογία των αντιπηκτικών φαρμάκων είναι εξατομικευμένη και ανάλογη με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου (INR). Το INR στόχος καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό με βάση την υποκείμενη νόσο.

 

Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

  • Mην επιχειρήσετε να αλλάξετε το βάρος σας με δίαιτα χωρίς να ρωτήσετε τον γιατρό σας.
  • Mην συμμετέχετε σε δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό.
  • Mην κάνετε δραστικές αλλαγές στη διατροφή σας, όπως το να τρώτε μεγάλες ποσότητες από πράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

 

Οι παρακάτω τροφές είναι πλούσιες σε Βιταμίνη Κ και καλό θα είναι να αποφεύγεται η μεγάλη σε ποσότητα κατανάλωση τους από ασθενείς που λαμβάνουν κουμαρινικά: Συκώτι βοδινού και χοιρινού, πράσινο τσάι, πολυστρωματικά-πολυφυλλα πράσινα λαχανικά, σπαράγγια, μπρόκολο, λάχανο, μαρούλι, κουνουπίδι, γάλα, κρόκος αυγών , γιαούρτι, μέλι, αμύγδαλα, αναψυκτικά τύπου cola, καφές. Απαγορεύεται το κάπνισμα και τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα. Tο αλκοόλ μεταβολίζεται στο συκώτι όπως τα αντιπηκτικά φάρμακα γι’ αυτό επιτρέπεται η μέτρια μόνο χρήση αυτού και κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν χρειάζεται να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες του ασθενούς ο οποίος είναι καλά ρυθμισμένος. Mην παίρνετε ποτέ κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και χωρίς ενημέρωση του ιατρού σας. Για την αντιμετώπιση πόνου π.χ. κεφαλαλγίες, πονόδοντοι, μπορείτε να πάρετε χωρίς αλλαγή της αντιπηκτικής σας αγωγής, παρακεταμόλη (αpotel, panadol, lonarid, depon)

Γενικός Βιοχημικός Έλεγχος (σάκχαρο, χοληστερίνη, ουρικό κλπ.)

  • Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον 10-12 ώρες πριν την εξέταση.
  • Το προηγούμενο βράδυ ο ασθενής πρέπει να έχει φάει ένα ελαφρύ γεύμα με χαμηλά λιπαρά, όπως: 1 σαλάτα με μια φέτα ψωμί ή ένα φρούτο με μία φρυγανιά και γιαούρτι 0% λιπαρά.
  • Το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας μπορεί να φάει ένα πλήρες γεύμα χωρίς πολλά λιπαρά και να μην έχει καταναλώσει καθόλου οινοπνευματώδη ποτά.

Εξέταση για καμπύλη σακχάρου

(ή δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη ή καμπύλη σακχάρου)
Για 2-3 μέρες πριν την εξέταση ο ασθενής παίρνει τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες (π.χ. ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες), την ημέρα της εξέτασης προσέρχεται νηστικός και γίνεται λήψη αίματος για μέτρηση σακχάρου (0΄ χρόνος). Κατόπιν του χορηγείται η γλυκόζη (σε gr που του αναγράφει ο ιατρός του) . Στη συνέχεια μπορεί να γίνει λήψη αίματος για μέτρηση σακχάρου σε 30΄, 60΄, 90΄, 120΄, 150΄, 180΄, 240΄, σύμφωνα με την εντολή του παραπέμποντα ιατρού.

Εξέταση σακχάρου ή ινσουλίνης

Ο ασθενής θα πρέπει να προσέλθει στο κέντρο νηστικός. Αν κάνει ένεση ινσουλίνης ή παίρνει αντιδιαβητικά φάρμακα πρέπει να μην έχει πάρει τα φάρμακα και να μην έχει κάνει την ένεση το πρωί της εξέτασης. Μπορεί να τα έχει μαζί του και να τα πάρει μετά το τέλος της εξέτασης.

Έλεγχος Πηκτικότητας

(Χρόνος προθρομβίνης ή χρόνος Quick ή PT, χρόνος μερικής θρομβοπλαστίνης = ΑPTT, ινωδογόνο)

Εάν ο ασθενής παίρνει αντιπηκτικό φάρμακο, θα πρέπει να μην το έχει πάρει το πρωί της εξέτασης. Μπορεί να το έχει μαζί του και να το πάρει μετά τη λήψη του αίματος.
Ο ασθενής δεν χρειάζεται να είναι νηστικός.

Γενική Ούρων – Καλλιέργεια Ούρων

Ο ασθενής πρέπει να φέρει σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη από το φαρμακείο τα πρώτα πρωινά ούρα.
Στην καλλιέργεια ούρων ο ασθενής πρέπει να πλυθεί με νερό και σαπούνι πριν τη συλλογή ούρων και η λήψη ούρων γίνεται από το μέσο της ούρησης και μετά. Ο εξεταζόμενος δεν πρέπει να έχει πάρει οποιαδήποτε αντιβίωση πριν την εξέταση και να έχουν παρέλθει 7 μέρες από τυχόν προηγόυμενη θεραπεία. Τα ούρα πρέπει να φθάνουν στο εργαστήριο το πολύ 2 ώρες μετά τη λήψη και να φυλάσσονται σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Συλλογή Ούρων 24ώρου ( 24h )

Την προηγούμενη μέρα της εξέτασης ουρείτε το πρωί (ούρα πρώτης ούρησης) και τα ούρα αυτά τα πετάτε.
Από την δεύτερη ούρηση μαζεύετε τα ούρα και σημειώνετε την ώρα της ούρησης. Από κει και μετά μαζεύονται με σχολαστικότητα τα ούρα κάθε ούρησης στο δοχείο συλλογής κατ’ ευθείαν ή με μεταφορά από το δοχείο ουρήσεως.
Τα νυχτερινά ούρα μαζεύονται και αυτά.
Την ημέρα της εξέτασης μαζεύονται και τα πρώτα πρωινά ούρα καθώς και όλα τα πρωινά ούρα μέχρι την συμπλήρωση 24 ωρών από την ώρα που σημειώσατε.
Όλα τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο ή στο μπαλκόνι εάν κάνει κρύο.Για την απλή συλλογή ούρων 24ώρου και τις εξετάσεις της (π.χ. Ca, P, Na, K, κρεατινίνη, κορτιζόλη, λευκώματα) δεν απαιτείται καμία δίαιτα.

Συλλογή Ούρων 24ώρου για VMA , Μετανεφρίνες και Κατεχολαμίνες 24ώρου

Για την εξέταση αυτή χρειάζεται ειδική δίαιτα που εφαρμόζεται επί τρία 24ωρα δυο μέρες πριν και μία μέρα κατά τη διάρκεια συλλογής των ούρων.
Απαγορεύονται:

  • Καφές, κακάο, σοκολάτα, τσάι
  • Τα πάσης φύσεως φάρμακα, βιταμίνες, ασπιρίνες. Αν τα φάρμακα (υπερτασικά) είναι απαραίτητα θα γίνεται η λήψη τους κανονικά.
  • Βανίλια και τα περιεχόμενα αυτής (γλυκά, κρέμες – παγωτά κ.α.)
  • Μπανάνες, αρωματικά μήλα
  • Οινοπνευματώδη
  • Εμφιαλωμένα ποτά και αναψυκτικά (πορτοκαλάδες , κόκα κόλα).

Την προηγούμενη μέρα της εξέτασης ουρείτε το πρωί (ούρα πρώτης ούρησης) και τα ούρα αυτά τα πετάτε.

Από την δεύτερη ούρηση μαζεύετε τα ούρα και σημειώνετε την ώρα της ούρησης. Από κει και μετά  μαζεύονται με σχολαστικότητα τα ούρα κάθε ούρησης στο δοχείο συλλογής κατ’ ευθείαν ή με μεταφορά από το δοχείο ουρήσεως.

Τα νυχτερινά ούρα μαζεύονται και αυτά.

Την ημέρα της εξέτασης μαζεύονται και τα πρώτα πρωινά ούρα καθώς και όλα τα πρωινά ούρα μέχρι την    συμπλήρωση 24 ωρών από την ώρα που σημειώσατε.

Όλα τα ούρα φυλάσσονται στο ψυγείο ή στο μπαλκόνι εάν κάνει κρύο.

Επίπεδα Φαρμάκων: (αντιεπιληπτικά, αντιψυχωσικά, λίθιο, διγοξίνη, θεοφιλίνη κλπ.)

Την ημέρα της εξέτασης:

  • Ο ασθενής δεν πρέπει να έχει πάρει το φάρμακο.
  • Πρέπει να το έχει μαζί του και να το πάρει μετά τη λήψη του αίματος.

Καλλιέργεια ουρηθρικού υγρού

Ο ασθενής πρέπει να έχει πλυθεί τοπικά με ζεστό νερό και σαπούνι. Μετά τον καθαρισμό πρέπει να μην έχει ουρήσει για 3 ώρες.

Καλλιέργεια Σπέρματος

Το δείγμα σπέρματος συλλέγεται σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Ο ασθενής πριν τη συλλογή σπέρματος πρέπει να έχει πλυθεί με ζεστό νερό και σαπούνι στην  περιοχή. Ο ασθενής πρέπει να προσκομίσει το δείγμα στο εργαστήριο εντός δύο ωρών.

Σπερμοδιάγραμμα

  • Το δείγμα σπέρματος συλλέγεται σε αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Ο ασθενής πριν τη συλλογή σπέρματος πρέπει να έχει αποχή από σεξουαλική επαφή (δραστηριότητα) 2 -7 μέρες. Εάν η συλλογή γίνεται εκτός εργαστηρίου, το δείγμα πρέπει να προσκομισθεί το πολύ σε 30 λεπτά.
  • Για την εκτέλεση της εξέτασης χρειάζεται να κλειστεί ραντεβού και να ενημερωθεί το εργαστήριο για το ραντεβού.